Vullingen

Wij maken meestal witte vullingen die gemaakt zijn van composiet. Composiet wordt gebruikt voor het vullen van gaatjes en het repareren van afgebroken tanden.

Ook wordt het gebruikt voor het verfraaien van tanden met een afwijkende vorm of kleur. Zo worden bijvoorbeeld ook spleetjes tussen tanden opgevuld en kan zelfs ernstige gebitsslijtage worden hersteld.

De behandeling wordt uitgevoerd in 6 stappen:

Afslijpen van tand of kies
Wanneer een vulling in een kies moet worden vervangen, dan wordt eerst de oude vulling verwijderd. Wordt een kies voor de eerste keer gevuld, dan wordt alleen het aangetaste deel van de kies weggeslepen. Als de vulling wordt aangebracht om een tand mooier te maken, hoeft niets of slechts zeer weinig van de tand of kies te worden weggeslepen.
Kleurbepaling
Vervolgens wordt gekeken welke kleur vulmateriaal het beste bij de tand of kies past. Er zijn zeer veel kleuren wit beschikbaar. Door een combinatie te maken van verschillende kleuren is het vrijwel altijd mogelijk de juiste kleur te verkrijgen.
Droogleggen van de tand of kies
Om de vulling aan de tand of kies te laten plakken, moet het tandoppervlak droog zijn. Voor dit 'droogleggen' wordt soms een rubber lapje (rubberdam) gebruikt. Deze rubberdam wordt over de te behandelen tand of kies getrokken. Ook kan het oppervlak droog gemaakt worden met een afzuiger en wattenrollen.
Plaktechniek
Eerst wordt de tand of kies met een zuur voorbehandeld (etsen). Daarna wordt een hechtlaag aangebracht, die met speciaal blauw licht wordt uitgehard.
Aanbrengen van de vulling
Het witte vulmateriaal wordt vaak in verschillende laagjes op de tand of kies aangebracht. Deze verschillende laagjes worden afzonderlijk door hetzelfde speciale blauwe licht uitgehard.
Afwerken van de vulling
Vervolgens wordt met de boor en schuurschijfjes de vorm van de tand of kies hersteld. Tot slot wordt de tand of kies gepolijst voor een mooi glad resultaat en een natuurlijke glans.
krt-logo