Protheses

Kunstgebit (uitneembare prothese)
Een uitneembare prothese is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Protheses kunnen worden toegepast bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit) of bij het het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese. De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger.
De overkappingsprothese
Bij een overkappingsprothese worden enkele wortels van uw tanden of kiezen als pijlers gebruikt. Deze pijlers geven het kunstgebit houvast en steun. Ook kan een overkappingsprothese worden gemaakt op kunstwortels; implantaten.
Partiële prothese: plaat- of frameprothese
Als u een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese kunnen de natuurlijke tanden scheef gaan staan of verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.
De plaatprothese
De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond en kan soms met ankertjes vast gemaakt zijn aan overgebleven tanden of kiezen.
De frameprothese
De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen.
krt-logo